czwartek, 4 grudnia 2014

Świąteczne wypieki :)

Już niedługo święta, dlatego chciałabym się tutaj podzielić przepisem na świąteczne kruche ciasteczka i pierniczki, które w ubiegłym roku piekłam w domu, ale też z dziećmi w przedszkolu. Było z tym wiele frajdy, bo każde dziecko mieszało i ugniatało ciasto, a potem była najfajniejsza część - dekorowanie upieczonych przysmaków:) Pyszne i pięknie ozdobione wypieki były poczęstunkiem dla Rodziców na spotkaniu wigilijnym przed świętami. W tym roku na pewno powtórzymy nasze wspólne pieczenie ciasteczek! :) 




Szaleństwo w domu ...


... i w przedszkolu :)



Świąteczne kruche ciasteczka

Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- pół kubeczka małego jogurtu
- 3 całe jajka
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika, cynamon

Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy obydwa rodzaje mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko nożem. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt, zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić - dosypujemy mąki tortowej, a gdy będzie zbyt suche dodajemy jogurtu. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm, wycinamy ciasteczka i pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni. 

*
Przepis na sprawdzony DOMOWY LUKIER znajdziecie w tym wpisie: KLIK
*

Pierniczki

Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
- około 300 g miodu (sztuczny lub prawdziwy, ze sztucznym pierniki szybciej staną się miękkie)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120 g masła (miękkie - w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki kakao 

Wykonanie:
Miód podgrzewamy w rondelku, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami w dużej misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić grubsze, wtedy pierniki będą bardziej miękkie po upieczeniu) i wycinamy pierniczki. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dekorujemy w dowolny sposób. Upieczone pierniki są dosyć twarde, miękną po jakimś czasie. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. 



Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza